Renklerin düğün fotoğraflarına etkisi

Renklerin düğün fotoğraflarına etkisi

Renk seçimi iletişim kadar önemli bir konu olmasına rağmen maalesef ki pek dikkate alınan konulardan sayılmaz. Renklerin düğün fotoğraflarında etkisi, görselliğin önemli adımlarından bir tanesi olmuş ve doğru renk seçimleri ile birlikte güzel fotoğraflar ortaya çıkmıştır. Bir başka anlamda renkler psikolojik olarak sizleri rahatlatır. Sivas Düğün Fotoğrafçısı olarak renk uyumlarına dikkat ettiğimizi bir önceki makalelerimizde zaten okudunuz ama daha detaylı bilgiler vermek bu satırları da sizler için hazırlamakta fayda görüyoruz.

Renklerin insan üzerinde ki etkisini araştıran uzmanlar psikolojik olarak reklamcılıkta ve görsel medyada bu işlevi iyi kullanıyor.

Işığın renklerdeki rolü

Renklerin oluşması için gerekli olan ilk şart ışıktır. Dünyamıza ulaşan tek ışıksa güneşten gelen ışıktır. Bu sebeple düğün fotoğrafları çekerken dikkat edilmesi gereken ilk konu ışığın doğru kullanımı olmaktadır. Fotoğrafçılığın temelinde ise zaten en güzel fotoğrafların güneşin doğuş ile batış saatinde çekildiği sürekli olarak ifade edilmektedir.

Sivas Düğün Fotoğrafçısı olarak diyoruz ki, renklerin iyi bir şekilde yakalanması için ışığa; ışığında en iyi olduğu saatlere dikkat edin. Gelinlikten, kullandığınız aksesuarlara kadar çok sayıda rengin bir araya gelmesi ve uyumlu olması düğün fotoğraflarınızın iyi çıkmasına sebep olacaktır. Uyumu yakalayınca sıkıntılar da ortadan kalkalacaktır.

Renklerin önemi ve açıklamaları;

Aşağıda renklerin önemleri ve açıklamaları konusunda bilgiler bulabilirsiniz;

KIRMIZI

Kırmızı renk hareketli, kıpır kıpır insanlar için en ideal renktir. Kırmızı aynı zamanda can­lılığın ve dinamizmin rengidir. Heyecanın, güçlü, teşvik edici, uyarıcı, enerji ve aktif an­lamlarını taşır ve mutluluğu temsil eder.

Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir. Kırmızı renk iştah açar. Bu renk tansiyonu yük­selttiği gibi kan basıncını hızlandırır ve adrenalin salgılar. Bu yüzden ihtiras rengi olarak ta bilinir.

Dünyadaki birçok gıda firmasının logosunda kır­mızının başköşede olduğunu hayretle fark edeceksiniz; Ülker, ColaTurka, Coca Cola, Eti, Mudurnu, Nescafe, Burger King, Pizza Hut, MC Donald’s… Bu listeyi yüzlere hatta bin­lere çıkarmak mümkün.

Kırmızı renk aynı zamanda en etkili satış rengidir ve dikkat çekmek için birebirdir. Dünyadaki medya sektörleri ve haber alanları sıkça bu renkten faydalanırlar. Trafik işaretlerinde uyarıcı, tehlike gösteren levhaların rengi de kırmızı renktedir. Ülke bayraklarında yüzde 45’i kırmızı, yüzde 20’si de mavi renktedir. Kırmızı renk az rahatsız eden renk­ler arasında bulunduğu için gece lambalarında da kullanılır.

SARI

Heyecanlı, teşvik edici, dikkat çeken ve geçiciliği simgeleyen bir özelliğe sahiptir. Dalga boyunun or­tasında yer aldığı için aynı zamanda parlak renk­tir. Sarının bu özelliği tüm dünyada keşfedildiği için taksiler her yerde sarıdır. Bu sayede müşterilere geçici oldukları mesajı farkında olmasalar bile verilmiş olur. Genel olarak dünya genelinde araba kiralama firmaları da sarıyı kullanır. “Ürün geçici, lütfen geri getirin” demek istiyor­lar.

Bu yüzden dünyada neredeyse hiç bir banka amblemlerinde bildiğimiz sarıyı kullanmaz. (Por­takal ve bronz ya da bakır kimi zaman yer ala­bilir.) Çünkü paranın geçici değil kalıcı olmasını isterler. Türkiye’de sarıyı logosunda baskın bir renk olarak kullanan tek banka Vakıf Bank’tır.

Sarının sıcak ve uyarıcı özelliğini de göz ardı etmemek gerekir. Bu uyarıcı özelliği sayesinde sarı, insanları daha dinamik olmaya teşvik eder. Metro gibi yerlerde tehlike sınırının sarı ile belirginleştirilmesi hiç de tesadüf değildir.

Sarı aynı zamanda zekâ, incelik ve pratiklikle ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır.

Sarı, hüzün ve özlemin de rengidir. Sonbaharın o büyülü dünyasındaki havayı hiç şüphesiz ona sarının bütün tonları katar.

SİYAH

Siyah, tartışmalı bir renktir. Bir taraftan karanlık güçler, suç ve kötülük ile düşünülürken diğer taraftan sadakat, sebat, dayanıklılık, ihtiyat, bilgelik ve güvenilirlik ile ilişkilendirilir. Bir tarafta yönetim ve güç anlamına gelirken diğer tarafta acı, keder ve yas anlamına gelir.

Siyah, gücü, tutkuyu ve lüksü simgeler. (Değerli mücevherler kutuları bu yüzden siyahtır.) Aynı zamanda hırsın da bir ifadesidir. Arka planda kullanıldığında karamsarlığı çağrıştırır. Siyah ışığı emici özelliğe de sahiptir. Bu yüzden siyah giyinen insanlar ısıyı daha fazla hisseder. Siyah renkli arabaların içerisi de daha fazla sıcaktır.

Siyah, pek çok insan için kıyafet rengidir. Bazıları siyah rengi güçlü ve ciddi görünmek için kullanırken, bazıları da daha zayıf gösterdiği için bu rengi tercih eder. Siyah renk şık ve zarif olarak Kabul edildiği için resmi kıyafetlerin çoğu da bu yüzden siyahtır.

Elektronik cihazlar 2000’li yıllarda milenyum rengi diye adlandırılan gri renge bürünseler de siyahın bu alandaki zarafetine geri dönmek zorunda kalmışlardır. Siyahın asaletini iyi kavrayan giyim markaları ürettikleri takım elbiselerin çoğunda bu rengi kullanmışlardır.

MOR

Asaleti ve imparatorluğu temsil eder. Bunu fark eden birçok otel günümüzde bu renkten yararlanmaktadır. Konsantrasyon sağlamak için mordan daha iyi bir renk düşünülemez.

Mor, eskiden beri lüksün ve ihtişamın son basamağı olarak görülür. Tarih, yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder.

Enerjisi büyük olduğundan insan güzünü yoran bir renktir.

İnsanları bilinçaltında korkuttuğu da tespit edilen bir renktir mor. Hüzün ve içe dönüklük duygusunu veren düşündürücü bir renktir. Mor’un açık tonu olan eflatun hassaslığın, inceliğin; koyu mor ise yalnızlıktan hoşlanan topluma küskün insanların rengidir.

1998 yılında Ataköy’de çatıdan atlayarak intihar eden çocuğun şizofren olduğu belirtilmişti. İntihar fotoğrafında, yerdeki ajandadan, bir kenara savrulmuş çakmağa kadar her şey mordu. Tırnakları dahi mora boyanmıştı.

YEŞİL

Şüphesiz yeşil rengin insanlar üzerindeki etkisi tartışılamaz. Güveni, kalıcılığı ve huzuru en iyi simgeleyen renk yeşildir. Bu yüzden bankacılar tarafından en çok kullanılan renk olma özelliğine sahiptir. Yeşil, üretici düşünceyi ve üretkenliği körükler. Yeşil renk bakıldığında gözü yormadığı için okul tahtalarının çoğu yeşildir.

Yeşil alanlarda insanların daha az mide ağrısı çektikleri de tespit edilmiştir.

Hastaneler, ameliyathaneler de logo ve iç dizaynlarında daha çok yeşili tercih ederler. Çünkü yeşil, rahatlatıcı, sakinleştirici ve güvenin rengidir. Tabiatı en çok hatırlatan renktir.

Duygusal olarak bizi en çok etkileyen organımız olan kalbin bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür.

Genelde global pazarlama stratejilerinde, çok aşırı uçları ifade edebileceği için tercih edilmez.

Yeşil rengin çok geniş ton aralığı vardır. Pozitif ve negatif etkileri olduğu da bilinmektedir.

Gece görüş gözlükleri de yeşil rengi kullanmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise gölgeler de dâhil olmak üzere en iyi detayı verebilen renk olmasıdır.

MAVİ

Sessizlik ve rahatlık telkin etmesi nedeni ile dinlendirici bir renktir.

Mavi rengi birçok marka istikrar mesajı vermek için kullanır. O yüzden dünya markalarının yarısından fazlası logolarında maviyi tercih ederler. Araplar mavi rengin kan akışını yavaşlattığına inanır ve bu yüzden nazar boncuğu da mavidir. Mavi rengin sakinleştirici özelliğini bilen Batı dünyası intiharları azaltmak için köprü korkuluklarını maviye boyar. Yine Amerika’da bir ilkokulun duvarlarının rengi beyazdan maviye çevrildiğinde çocukların daha az yaramazlık yaptığı tespit edilmiş.

Mavinin en ilginç özelliklerinden birisi de çok uzaklardan çok rahat algılanabilir olmasıdır. En fark edici özelliğiyle tanınan kırmızı bile yakından mükemmel sonuçlar verse bile çok uzaklardan mavi kadar başarılı olamaz. Bunu fark eden Batılı taşımacılık şirketleri köprülerin, gökdelenlerin ve yüksek yerlerin tepelerine pilotların görebileceği mavi ışıklar koymuşlardır. Bu bilgiden habersiz bazı Türk firmaları, kırmızı uzaktan fark edilememesine rağmen onu kullanmaya devam etmektedir.

Yine batıda polis otolarının ışıklarının kırmızı ve maviden oluştuğunu görürüz. Bunun en önemli nedeni kırmızının yakından, mavinin ise uzaktan fark edilebilmesidir. Bu renkler ülkemiz polis otolarında da aynen kullanılıyor.

Mavi renk, yeme içgüdüsünü azaltan bir renktir. Bu yüzden ünlü gıda firmaları logolarında bu rengi neredeyse hiç tercih etmezler.

TURUNCU

Turuncu canlılığı simgeler, aynı zamanda yaşama sevinci ve eğlenceye düşkünlügün de rengidir. Bu renk insanlara parlaklık ve sıcaklık hissi verir. İnsan gözünün en çabuk seçtiği renk, turuncudur. Turuncu, psikolojik olarak dışa dönük ve heyecan verici bir renktir. Turuncunun bu özelliğini fark eden Fanta gibi birçok firma, bu özelliğinden son derece iyi yararlanmışlardır. Yazları düzenlenen her türlü eğlence reklamlarında bu rengin sıklıkla kullanıldığını hayretle fark edersiniz.

Turuncu aynı zamanda cesareti ve iletişimi de simgeler. Cıvıl cıvıl bir görsellik neredeyse turuncu da muhakkak oradadır. Budistler, enerjiyi en yoğun taşıyan rengin turuncu olduğunu bildiği için kıyafetlerinde ve çevresinde bu rengi sıklıkla kullanırlar.

KAHVERENGİ

Güveni, emniyeti ve rahatı temsil eder. Karşımızdakinin kendini resmiyetten uzak, daha rahat hissetmesini sağlar. Kahverengi rengin insanı hızlandıran bir etkiye sahip olduğu da bilinir.

Kansas Üniversitesi Sanat Müzesi’nde yapılan bir araştırmada duvarları beyaz ve kahverengi olarak değişebilen elektronik bir sistemle donatmışlardır. Duvarlar beyaz olarak kullanıldığında insanlar yavaş hareket ederek çok daha fazla alan gezmişler. Arka fon kahverengiye döndüğünde ise çok daha hızlı hareket edip kısa sürede müzeyi terk etmişlerdir. Bu yüzden fastfood ve restoranların iç mekanları müşteriler yemeklerini çabuk yiyip bir an önce gitsinler diye kahverengiyle bezenmiştir.

Kahverengiyi tercih eden erkeklerin davranışları, yaşayışları ve giyinişleri sadedir. Kahverengiyi tercih eden kadınlar ise, geniş hayal gücünden uzak ve metodik olurlar.

Kahverengi aynı zamanda üretici düşünce gücünü de zayıflatır. Batı’da bir çok şirket, elemanlarına bu renk kıyafetler giymeyi yasaklamıştır. Kahverengi toprak rengi olduğundan diğer insanlar arasında kaybolur gidersiniz. Tüm bu özellikleri yüzünden iş toplantılarında, iş görüşmelerinde ve resmi ortamlarda kesinlikle kahverengi giymemenizi öneririz.

BEYAZ

İstikrarı, saflığı, doğruluğu, devamlılığı, temizliği ve masumiyeti simgeler. Gelinlikler bu yüzden beyazdır.

Üzerinde fazla şaibeler olan insanların beyaz renkli kıyafetleri tercih etmeleri beyaz rengin özelliklerindendir. Beyaz elbiseler sizin temiz olduğunuz imajını verir. Bu yüzden siyasetçilerin mitinglere beyaz gömlekle katıldığını hayretle fark edeceksiniz.

Bu rengi sevenler, çatışmadan uzak, farklı ve özgür bir dünya arayışı içinde olan insanlardır.

PEMBE

Pembe renk en romantik ve narin renk olarak bilinir. Bu rengin insanı sakinleştiren, kalpleri yumuşatan bir etkisi vardır. Pembenin ifade ettikleri neşe, uyum, sevecenlik, dişilik, ilkbahar ve yeni açmış çiçeklerin kokusudur. Rahat hissettiren ve dinlendiren bir renktir.

Bunu fark eden bazı büyük firmalar, tezgâhtarlarına pembe renkli üniformalar giydirir ki, müşterileri hem alış veriş anında, hem de ödeme anında kendini rahat hissetsin.

Pembe aynı zamanda çocukların en sevdiği renk olduğundan çocuk rengi olarak da bilinir.

LACİVERT

Lacivert kozmik bir renktir. Fiziksel olarak sonsuzluğu, otoriteyi, düzeni ve verimliliği çağrıştırır. Bu yüzden firmaların yarısından fazlası logolarında bu rengi kullanarak prestij sağlamaya çalışırlar. (Casper, Intel, Sony… gibi)

Toplumsal anlamda zenginliği ve statüyü belirler. Bu nedenle özellikle üniformalarda lacivert tercih edilir. Uluslararası toplantılarda tüm devlet başkanları lacivert takım elbise giyerler.
Renklerin bir arada kullanımı

Renklerin tek başlarına anlamları olduğu gibi, birlikte kullanıldıklarında da anlamlar kazanırlar.

Örneğin kahverenginin kırmızı ile bir araya gelmesi ile kırmızı rengin etkisi pasifleşerek, teskin edici ve rahatlatıcı bir etki kazanır. Siyah üzerine kırmızı kullanıldığında şiddeti çağrıştır. Dünyadaki bir çok medya sektöründe -haber kanalları dahil- kırmızı-siyah etkisi doğru kullanılmıştır.

Kırmızı, beyaz ile kullanıldığında ise tam tersi, sevgiyi çağrıştırır.

Renklerin raflara konan ürünün fark edilmesinde de büyük bir etkisi vardır. Örneğin; yeşil zemin üzerinde kırmızı iştah açıcı görünür.

Sarı zemin üstüne siyah yazı akılda en kalıcı yazıdır. Yabancı ülkelerin plakaları sarı üstünde siyahtır.

Genellikle dikkat çeken renkler; sarı, kırmızı, turuncu gibi renklerdir. Bu renkler yan yana konulunca dikkat çekiciliği de artar. Ürüne özgü renkler, markayı ayırt etmenin ilk basamağıdır. Renkler aynı zamanda firmalara ve kullanıldıkları ürünlere kişilik kazandırırlar.

Renkler, uyandırdıkları psikolojik etkilerle bir ürünün tercih edilmesinde de büyük rol oynayabilir; doğru kullanıldığında diğer etkenlerden çok daha fazla etki oluşturabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir